miercuri, 23 noiembrie 2011

Dintisorii de lapte ai bebelusului. Dezvoltarea danturii copilului


Perioada in care apare primul dintisor este grea pentru orice mamica deoarece bebe e foarte agitat in acesta perioada. Ceea ce nu stiu multi parinti este ca dintii bebelusului tau incep sa se formeze in timp ce bebelusul se afla inca in uter, dar probabil ca tu nu o sa vezi primul dinte al bebelusului pana cand acesta nu va implini varsta de sase luni.
Bebelusul tau s-a nascut cu un set complet de prima dentitie, cunoscuta de asemenea ca dinti de lapte. Chiar daca nu poti sa ii vezi dintii de lapte, ei sunt acolo, sub gingii, asteptand sa erupa. 

Din cand in cand, un copil se naste deja cu dintisori, cunoscuti sub numele de dinti natali, dar aceasta se intampla aproximativ doar intr-un singur caz din 2.000 de nasteri.

In ce ordine apar dintii bebelusului:


Incisivii (dintii din fata): In mod obisnuit, dintii din fata ai bebelusului tau, sau incisivii, apar prima data. Obisnuit, cei doi dinti de jos apar prima data, urmati de cei doi de sus. Dintii de jos pot sa erupa in jurul varstei de 6 luni iar cei de sus in jurul varstei de 8 luni. Poti descoperi de asemenea ca dintii bebelusului tau erup pereche.

Incisivii laterali: Incisivii laterali, care sunt pozitionati direct dupa incisivii centrali, apar pe urma. Poti astepta aparitia incisivilor laterali in jurul varstei de 9 luni. In mod obisnuit, incisivii laterali de sus apar mai intai, urmati de incisivii laterali de jos. 

Adesea, cei patru dinti de sus (incisivii centrali si laterali) vor erupe aproximativ in acelasi timp.

Primul set de molari
: Urmatorii care apar sunt primii molari. Ar trebui sa te astepti la aparitia caninilor imediat, atat timp cat ei sunt localizati direct dupa incisivi dar acesta nu este un caz obisnuit. In mod normal bebelusiiprimesc prima data molarii, lasand o gaura in care eventual vor aparea caninii. Primii molari erup in jurul varstei de 13 luni.

Caninii (dintii de baza): Caninii sau dintii de baza sunt localizati de o parte si de alta a incisivilor laterali. Caninii sunt folositi pentru sfasierea alimentelor si il vor ajuta pe copilul tau sa manance mai multe alimente texturate. Caninii erup in general in jurul varstei de 16 luni.

Al doilea set de molari: Al doilea set de molari sunt denumiti uneori molarii de doi ani deoarece in general ei erup in jurul celei de a doua aniversari a copilului.

Primii molari permanenti: Acestia nu sunt in mod tehnic dinti de lapte deoarece ei nu vor cadea. Primii dinti permanenti ai bebelusului tau vor erupe in jurul varstei de 6 ani.

Cand vor incepe sa cada dintii bebelusului meu?


In general, dintii bebelusului tau cad in aceeasi ordine in care au erupt. Poti sa te astepti ca micutul tau sa isi piarda primul dinte in jurul celei de a sasea aniversari a nasterii. Va continua sa piarda dintii de lapte pana la aproximativ 12 sau 13 ani. 

Daca pastrezi o inregistrare a momentelor in care au aparut dintii bebelusului tau, poti sa prevezi ordinea momentelor in care ei vor cadea. Pastreaza cu atentie igiena dentara a copilului si nu uita de vizita la medicul stomatolog cel putin 1 data pe an.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...